2009-12-31

Gott nytt år alla trollare å övrigt pack!

Ja J-vlar va de small!!!

Efter lite morgonbestyr satt jag och Hermansson hemma hos Gunnar å stirrade på termometern..

Förbannat kallt ännu...

Tur att Pernilla bakade lite bullar å gjorde kaffe så vi kunde sitta å spela lite jaktspel på Wii medans tempen blev ensiffrig.

Första såten som skulle jagas har inte blivit driven ännu i år.  100 meter bred på bredaste stället å 300 meter lång.  Vandringsled som löper igenom..  Känns ju knappt som en het såt..

Sagt å gjort.. Herman passar av ena spetsen å ja ställer mig på långsidan medans Gunnar går in med Dolfen.

5 sek efter start ser ja en rörelse.. Måste varit en räv där inne.. Rakt mot mig kommer så en praktfull räv ut. Tvärnitar å blänger på mig, kastar å drar rakt över fältet åt fel håll.. Ofattbart vilken syn dom har. Ja stod blickstilla!

PANG!

Hermans harslaktarbössa/sida sida har talat ännu en gång. Hör på radion att han skjutit ett rådjur och att 2 är på väg mot mig. Hållet va lite drygt så ja bankar på 2 snabba magnum. Märks tydligt att skrämda rådjur med adrenalin är betydligt mer hårdskjutna. Trots ca 10 st 4mm hål i lungor och hjärta föll djuret först efter 50 meter.

Visade sig att vi skjutit 2 riktigt gamla gråa getter. Större än dom flesta bockar.. 

Vid nästa såt sprang Herman med Dolfen runt runt runt i granplanteringarna. Ett rådjur är ute mellan mig å Gunnar ett flertal tillfällen för att vända precis innan skotthåll. Siktar en rävausling även i denna såt. Tyvärr drar både räv och rådjur åt fel håll. 

Vandrar på i denna helvetesmisär till snö å skare som bär vartannat steg ett bra tag utan vidare action.. 

Efter lite paus med välbehövligt kaffe decermerar vi duvbeståndet endel till fördel för både rävåtel och spannmål.

En såt kvar å i den bör det va med lite svin. Bössbyte å pulsen stiger.. 

Rådjur som inte kommer i skotthåll va de ända som dyker upp trots gott om svinspår. 

Tack för en kul dag i skogen.

/Peter


 

God Jul & Gott Nytt

God Jul & Gott Nytt alla önskar vi i hembrännarteamet...


JULMIDDAGEN RÄDDAD!


2009-12-19

Aaaaaah, äntligen lite värme! Ja det var tveksamt om man skulle lämnat bingen i morse. När vi svängde in i Hästholmen var tempen -18... Det rök som i en ångbastu och grejerna frös direkt när de kom i spöhållarna. Efter vi passerat rökmaskinen klarnade det upp och dagen inleddes med ett underbart trippeltrassel. Fingrarna höll på att stöta bort övriga kroppen efter ett tags trasslande. Pluggen fick ta skulden och hamnade i skamlådan bums!
Fram kom det lite strikepro och tubflugor som visade sig vara ett bra drag.
Efter att allt kommit ut igen så blev det kokekorv och kaffe. Precis när tack för maten snusen landat under den frostskadade läppen hände det grejer. Löste i ytan och dagens första tomte kom upp men hade ingen julklapp med sig så han fick simma vidare. Sen satte jag tillbaka EKG i ytan... 5min senare spanade jag upp mot spötopparna och ser att ett spö löst ut, greppar spöt och känner en go tyngd! Kan det va lax månne?
Efter en ganska lugn batalj så låg en lax på 62cm i håvgarnet, göööött mos.

Ut med grejerna igen och en ändring på ett av totalt tre riggspön. Hinner knappt ner med lodet innan dubbelhugget är ett faktum, inget annat än att veva upp igen... Denna gång 2st rödingar igen som fick simma tillbaka, en liten och en feting!

Så här höll det på ett tag för att senare dö ut... 12 fisk i båten under dagen. 1 lax på 4kg, 1 gk öring och 1 gk röding. En grand slam i baljan!

Innan vi kom iväg så bankades det utav helvete på bromsarna som frös såklart!!!

Tack Christofer för en riktigt trevlig dag i krondiket!

Temp idag = för kallt! 8-18 minus hele dan
Månfas = 2%
Temp i vattnet = ca 6grader

Skitfiske
Marcus


2009-12-17

Förbannat J-vla blåsigt va de idag.. Regnade spik från sidan som Gunnar säger..

Va gör väl de när rävarna måste bekämpas...

Hystade i lite svinkalla skott i bettan å vandrade iväg mot de tilltänkta tornet..

20 meter från tornet va marken ordentligt sönderbökad. Vet att det går en galt i området så lite puls får man ju..

Efter att ha lekt tarsan för att komma upp i tornet (saknas ett å annat steg på vägen upp) bänkades röven på stolen å overallen knäpptes så möe de gick..  Sneglade till på klockan. 1600...

Kändes som man suttit i 2 h när ja helt plötsligt såg en rörelse 40 meter bort.. Snabbt på med hörselräddarna å upp med bössan..  10 ggr förstoring! 

Blir ett skott rakt framifrån och räven hinner garanterat inte fatta vad som hänt innan den går in i andevärlden.

Titt på klockan.. 1615! Burr...

En stund senare uppfattar ja en rörelse på ca 100 meter. Rådjur...  Sitter å kollar på detta en stund då det plötsligt blir väldigt oroligt å springer iväg.. Nu kommer de mer snö och sikten är inte vad man förväntat sig..

Ännu en rörelse... Hare! Va fan!  Haren är helt klart stressad och gör avhopp mm.  Helt klart är de en räv till i området.

Tyvärr hade ja inte tid att sitta kvar längre denna kväll så den livsfarliga färden ner från tornet påbörjas.  På väg till bilen ser ja slag från den förmodade räven.. Felade inte många meter innan den hade varit inom synhåll.

Snart får de bli byggnation av vakkojja. Garanterat första gången ja blir sjösjuk i ett jakttorn!

20 m/s å kallt som F-N!

/Peter


Nu känns det bra igen...

Idag modifierades sillhåven till sveriges förmodligen största laxhåv. Nu vore det väl själve fn om inte laxarna skulle få plats! Har ingen bild så den får ni skapa er själva. I helgen blir det Vänern igen, och då ska den provas!!!

Skitfiske

Marcus

Tänkvärt!

Inte mycke för massa historier och annat på fiskebloggar men kunde inte hålla mig från att lägga in denna...Hé är som eljest i Norrland !Två män sitter och isfiskar.
 
De sitter och fiskar, filosoferar på mäns vis och dricker öl.

 
Efter att ha suttit stilla i några timmar så säger Conny
till Stig
 
”Jag tror att jag vill skiljas från hustrun min. Hon har inte pratat med mig på två månader!”

Stig sitter och dricker en stund till innan han långsamt svarar:

 
”Det tycker jag att du noga skall tänka igenom. Sådana kvinnor är svåra att hitta!!!!!
  

  

LMC inställt 2009-12-05 vi körde ändå....

Revälj kl 02:00 vilket innebär endast några timmars sömn som hade inslag av goa laxarus. Alltid spännande att åka till Vänern då Vättern inte verkar hålla vettigt Laxfiske numera.

Hämtade Jocke och mötte Peter vid jobbet. Skulle koppla på båten och dra iväg... INGET EL TILL GLÖDLAMPORNA BAK! Faan.. Blev lite skruvande men till sist fick Peter ordning på det elektriska! Vad händer då? BILEN STARTAR INTE! Man började ana vart dagen skulle ta vägen... Fram med Peters startkablar (som man bör ha ifall man åker volvo).

Kommer fram till Hällekis och lägger i båten och får senare besked om att tävlingen flyttas till söndagen. PERFEKT!
Vi kan inte vara med dagen efter... Tydligen blåste det 12-14m/sek därute.

Vi kastar loss och tar ut Sjögren 79:an på böljan den blå, bör den fixa med rutinen i bagaget!

När vi kommer ut förvånas vi hur lugnt det är på sjön även om vi ligger på Hällekissidan av viken. Där händer dock inget så vi vänder tillbaka och kör ca 3 distans ut från hamnen. Tar ett bra tag innan första skriket från rullarna väcker mig som ligger och slumrar. Jocke hugger spöt enligt överenskommelse och räkneverket stannar på 350 fot. Där känns fisken extremt tung och har endast en 5 tums tomicplugg i gommen (737).
Efter en stunds stånkande så börjar vi se en stjärtspole en bra bit bakom båten, DEN E STOR!
Jag börjar bli lite orolig för håvningen då vi inte har den största av håvar, än....

Det visar sig att vara en gigantisk lekfärgad lax med större underbett än Jay Leno. Den kommer rakt in mot båtmotorn intrasslad i flera beten från planerboarden och första håvningsläget bränns pga att man inte vill bli där med pluggen i garnat och laxen förlorad.

Förbereder mig för andra håvningsförsöket när knuten på tomicen säger upp bekantskapen och går upp. Vi ser sakta hur laxbjässen vältrar sig i ytan och vi glider sakta men säkert bort från den.
Depression innfinner sig i båten och benen skakar som asplöv. Vad hände...?

Jo Marcus (jag) har precis missat att håva den största laxen vi sett och det pga att han inte drog ett par extra varv på tomicknuten. Vi har en cummings 1048 håv som innan nästa fisketur skall ersättas med en 1058. Hade vi haft en större håv hade inte detta hänt. Men faktum är att laxen var uppåt 90-100cm och fet som Pavarotti.

Det enda man kan glädjas åt är att det inte hände under tävling. 

Hann inte grubbla så mycket innan det började knarra i ett av ytspöna. Det var Peters tur att sköta drillningen och gjorde det lika elegant som Jocke precis gjort. I håven kom en öringretur på 59cm som föll för en bomber PLO.

Skönt att det hände något mer som kunde få tankarna på lite annat. Det började närma sig skymningsdags när dagens sista napp klippte på i ytan igen.

Denna gång var det av bättre kaliber!!! Den tog på Perras specialare efter Perras specialare. (miniflasher + löjtackel). Den kändes riktigt tung och vandrade från sida till sida med goa knarr i rullen. Sen la den i racerväxeln och.... Faan, den gick förlorad. Vevade upp och linan hade bränts av. Skit oxå!

Men vi hade en fantastisk dag på Vänern med blandade känslor förstås. Men idag känns det bättre och man kan ju inte annat än älska trollingfiske som bjuder på spänning, trevligt folk och goa rulltjut!

Tack för igår Peter & Jocke, nästa gång ska ni få se på HÅV. 

MVH
Marcus "knuten" Carlsson 

2009-12-05

GÄSP! Nu drar vi till vänern........... Den heta riggningen är på.. :)

RSS 2.0